Σύνδεση
Δεν έχετε λογαριασμό; Δημιουργία Λογαριασμού
Εγγραφή
Έχετε λογαριασμό? Σύνδεση
Το θυμάρι, με επιστημονική ονομασία Thymus vulgaris, είναι ένας χαμηλός (έως 30 εκατοστά), εξαιρετικά ανθεκτικός θάμνος που ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών (Labiatae). Τον συναντάμε στις νότιες και μεσογειακές περιοχές της Ευρώπης καθώς και σε ορισμένες περιοχές της Ασίας. Όλα τα μέρη του φυτού έχουν μία ευχάριστη αρωματική μυρωδιά και γεύση. Οι αποξηραμένοι ανθοί του φυτού χρησιμοποιούνται ως μπαχαρικό για τον αρωματισμό διαφόρων φαγητών. Εκτός από αυτό, το θυμάρι είναι γνωστό και για τις πολυάριθμες θεραπευτικές του ιδιότητες. Ένα από τα πιο γνωστά προϊόντα του θυμαριού είναι το θυμαρίσιο μέλι.
Περισσότερο από το 1% των συστατικών του είναι πτητικά έλαια (θυμόλη, καρβακρόλη, κυμόλη, λιναλόλη, βορνεόλη). Ανάμεσα στα συστατικά του περιλαμβάνονται και πικρές ουσίες, τανίνες και φλαβονοειδή.
Το θυμάρι έχει μία έντονη, ελαφρώς πικάντικη γεύση και για τον λόγο αυτό σημαντικό είναι να χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες. Στην ελληνική κουζίνα το ξερό θυμάρι χρησιμοποιείται συχνά ως μπαχαρικό σε κρέατα, ψάρια, πίτες, διάφορες σάλτσες, τυριά κ.α. Αρκετά συχνά χρησιμοποιούνται ολόκληρα τα κλωνάρια του μέσα σε μπουκάλια με λάδι για επιπλέον άρωμα. Είναι προτιμότερο να καταναλώνεται φρέσκο, μπορεί όμως να αποθηκευτεί και στην αποξηραμένη του μορφή.
Η θεραπευτική δοσολογία του θυμαριού εξαρτάται και προσαρμόζεται κάθε φορά ανάλογα με την πάθηση και την κατάσταση της υγείας του ασθενούς. Το θυμάρι μπορεί να λαμβάνεται από το στόμα με τη μορφή του εκχυλίσματος, του βάμματος και ως αφέψημα. Το έλαιο του θυμαριού δεν θα πρέπει να λαμβάνεται από το στόμα καθώς είναι ιδιαίτερα τοξικό και θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για εντριβές. Δεν υπάρχει αποδεδειγμένα ασφαλή ή αποτελεσματική δοσολογία για το θυμάρι σε ενήλικες και για το λόγο αυτό θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας για την ποσότητα και τη συχνότητα που θα πρέπει να το καταναλώνετε.
Η χρήση του θυμαριού θα πρέπει να γίνεται με μέτρο καθώς η υπερκατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε υπερλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και δηλητηρίαση με συμπτώματα εμετό, διάρροια, ζαλάδες και καρδιακή κατάπτωση. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού δεν θα πρέπει να λαμβάνεται οποιαδήποτε θεραπευτική δόση θυμαριού, ενώ ιδιαίτερα προσεκτικοί στην χρήση του θα πρέπει να είναι άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια και υψηλή αρτηριακή πίεση.
Πηγή: https://www.mednutrition.gr/
Βάρος | 0,050 kg |
---|---|
Χώρα Προέλευσης | Ελλάδα |